top of page
  • Foto van schrijverJaap Luikenaar

Eén Wereldkankerdag is niet genoeg


Februari is begonnen en met een blik op de kalender zou je meteen van een feestweek kunnen spreken. Vandaag vieren we Chinees Nieuwjaar. Morgen is het de trouwdag van onze koning en koningin, Op 3 februari volgt Carrot Cake Dag en dan, op vrijdag 4 februari, is het Wereldkankerdag. Die vrijdag is niet bepaald een feestdag... of misschien toch een beetje? Want in de aanloop, maar zeker ook op de dag zelf is er wereldwijd flink veel aandacht voor de ziekte en voor de patiënt. En iedereen die ziek is - kanker heeft of borstkanker -

weet één ding zeker: aandacht is belangrijk bij het herstel !


Als trouwe lezer of lezeres van deze column voel je natuurlijk al waar deze blog naar toe gaat. Niet alleen de wereld van de patiënt staat op zijn kop, hetzelfde geldt voor de wereld van de partner. Nog altijd staat hij (soms een zij) in de schaduw als het gaat om aandacht. Dat heeft-ie vooral aan zichzelf te danken: hij heeft immers niks. Is ook niet ziek, vindt-ie zelf. Alle aandacht hoort in zijn ogen naar de patiënt uit te gaan. In mijn boek Man op de mammapoli schijf ik er uitvoerig over. En ook deze blog staat weer in het teken van aandacht voor de partner. Want op het moment dat de oncoloog zijn diagnose vertelt, staat niet één, maar staan twee werelden stil. Of op z’n kop, zo je wilt.


Wat fijn dus dat Wereldkankerdag 2022 nu als ondertitel heeft Kanker raakt iedereen. Dus jou ook.’ Een erkenning dus dat de ziekte ook invloed heeft op partner, familie, kinderen, collega's en vrienden. En hoe groot dat effect is, merk je als je hun indrukwekkende verhalen leest. Ik volg ze op (soms besloten) Faceboekgroepen als Partners van Kankerpatiënten en Kanker Info Centraal. En zo zijn er nog meer.


In de aanloop naar Wereldkankerdag ben ik geïnterviewd door Evelien van der Werff uit Noordwijkerhout en vertel ik over mijn eigen ervaringen als partner. Dat heeft geresulteerd in een podcast van 45 minuten. Ook op Linda.nl mocht ik mijn verhaal vertellen. Op Wereldkankerdag zelf doe ik ‘s avonds mee aan een live-uitzending/webinar , o.a. georganiseerd door het Catharina Ziekenhuis en Inloophuis De Eik (tegenwoordig Centrum voor leven mét en na kanker geheten) in Eindhoven en het Anna Ziekenhuis in Geldrop.


PartnerPerikelen: ontmoetingen in kleine kring

Op www.wereldkankerdag vind je het volledige programma van de dag. Maar hoe uitgebreid ook, één dag per jaar aandacht hebben voor de zorgen, de boosheid, het verdriet en de onzekerheid over de toekomst die een partner kan besluipen, is natuurlijk niet genoeg. Daarom wil ik daarover graag in zelf gesprek met andere partners van (borst)kankerpatiënten. Vanaf volgende week donderdagmiddag 10 februari kan dat bij De Eik. Ben je geïnteresseerd? Dan kan je je hier opgeven voor een 1:1 gesprek, of een gesprek in kleine kring. PartnerPerikelen , zo gaan we de ontmoetingsgesprekken noemen. Ik ben zo benieuwd en zal er in een volgende blog zeker over berichten !


留言


bottom of page