top of page
  • Foto van schrijverJaap Luikenaar

Maar hoe is het nou met jou?

Bijgewerkt op: 12 nov. 2021

Partners van borstkanker patiënten willen vaak geen aandacht voor wat het ziek zijn van hun geliefde met hen doet. Maar onder de oppervlakte blijkt dat ze wel degelijk behoefte hebben aan meer of betere ondersteuning.


Borstkanker heb je samen
Jaap en Helma Luikenaar


Borstkanker hebben is geen pretje. Partner zijn van een borstkankerpatiënt ook niet. Over de ziekte zelf zijn talloze boeken, blogs en websites vol geschreven. De partner daarentegen komt in al die verhalen veel minder aan bod. Deels is dat zijn - of een enkele keer haar - eigen schuld. Want wie bij een vriendin met borstkanker op bezoek gaat en tussendoor aan de partner vraagt: ‘Maar hoe is het nou met jou’? krijgt steevast het oppervlakkige antwoord: ‘O, met mij gaat het goed hoor.’ Om vervolgens alle aandacht weer gauw op de patiënt te richten.


Uit onderzoek naar het wel en wee van partners en andere naasten van (borst-)kankerpatiënten komt vooral naar voren dat ze zelf geen onderwerp van research willen zijn. En dus blijft wat de ziekte met hen doet vaak onder de oppervlakte. Toch ook blijkt dat er wel degelijk behoefte is aan meer, of betere ondersteuning en eveneens dat niet altijd duidelijk is waar ze die support kunnen krijgen.


‘O, met mij gaat het goed hoor.’ Om vervolgens alle aandacht weer gauw op de patiënt te richten.

Nee, borstkanker is geen pretje. We hebben het zes jaar geleden van dichtbij meegemaakt nadat ik ’s avonds na een feestje het bekende knobbeltje voelde in de linkerborst van mijn vrouw Helma. Vanaf dat moment veranderde er veel in haar leven én in dat van mij. In de eerste plaats natuurlijk de narigheid en de ontberingen tijdens de borstkankerbehandeling en de lange, lange naweeën. Tegelijk opende zich ook een andere wereld waarin Helma en ik elkaar op een heel andere manier leerden kennen. Het betekende een verrijking en een verdieping van onze relatie. Daarbij was het een periode waarin we gelukkig ook veel hebben gelachen.


Borstkanker krijg je alleen, maar heb je samen. En dat is maar goed ook. Dat uitgangspunt vormde de basis voor Man op de mammapoli en voor deze website. Het boek dat in mei 2021 is verschenen, is éénmalig, maar via deze blogs - hier Ontboezemingen geheten - en op de andere webpagina’s kan iedereen meer actuele nieuwtjes en beschouwingen over het onderwerp lezen. In de eerste plaats partners van borstkankerpatiënten, maar daarnaast iedereen die privé of professioneel met borstkanker te maken krijgt.


bottom of page