top of page
  • Foto van schrijverJaap Luikenaar

Talrijke tips voor partners

Lijstjes met tips, de een krijgt er jeuk van, of op zijn minst de kriebels; de ander vindt ze hartstikke handig. Zelf behoor ik tot de laatste groep. Lijstjes lezen gemakkelijk: het zijn hapklare brokken. Bovendien zijn ze overzichtelijk en mijn hersenen vinden het prettig om zaken puntsgewijs onder elkaar te zien. Puntig dus, zonder overbodige of wollige tekst. Kortom, lijstjes brengen orde in de chaos en zijn fijn voor je brein.

In ‘Man op de mammapoli’ heb ik een veertig-puntenlijstje gemaakt ’voor partners in chemotijd’. Want de maanden van de chemotherapie - de meest besproken kuur tijdens de kankerbehandeling - zijn meer dan pittig. In eerste instantie voor de patiënt zelf natuurlijk, maar van jou als partner wordt ook veel gevraagd: flexibiliteit; doorzettingsvermogen, inventiviteit; alertheid, zorgzaamheid, aanpassingsvermogen; geduld, mildheid, stabiliteit, huiselijkheid en actiebereidheid. Het is een waslijst aan karaktereigenschappen. En je bent haast een heilige als je ze allemaal bezit. Het veertig-puntenlijstje kan je zien als een concrete invulling van die karaktertrekken.

En inderdaad, veertig is wat veel misschien, daarom heb ik ze geordend onder een uitroep. Ik noem er een paar:


  • Laat zien dat je er bent!

  • Doe huishoudelijk werk!

  • Maak het gezellig!

  • Ga eropuit!


Onder elk van die uitroepen volgt dan een reeks voorbeelden van hoe je aan zo een uitroep gehoor kunt geven. ’Hou contact met haar!’ is er ook eentje. Maar hoe doe je dat. Het boek noemt dan:


  • Blijf betrokken, vraag regelmatig hoe ze zich voelt of wat ze zou willen doen

  • Hou het nieuws over kanker bij; er wordt veel onderzocht, vernieuwd en verbeterd. Vaak heel positief nieuws dus. Het is een invalshoek om over haar ziekte te praten.

  • Pas daarbij wel op voor overkill; doseer je informatie, want te veel is ook niet goed

Behalve het veertigpunten-lijstje staan verspreid door het boek nog allerhande tips en ideeën waar jij als ‘man op de mammapoli’ je voordeel mee kunt doen. Zelf heb ik leuke en toch bruikbare spulletjes gekocht voor mijn vrouw Helma. Dat varieerde van lekkere pantoffels, een zacht satijnen kussensloop (fijn wanneer je ‘haarpijn’ hebt) tot mooie lingerie. Zo zijn er speciale beha’s te koop die zelfs lekker zitten als je geopereerd bent. Ook zijn fijne beha’s op de markt voor vrouwen van wie een borst is geamputeerd, of beide.

Comments


bottom of page